Home Blog Alegerea facultatii si a universitatii

Alegerea facultatii si a universitatii

by admin
6.353 views
CENTROFIS BRAȘOV

Fiind in febra inscrierilor la facultate, credem ca ar fi utile unele informatii legate de alegerea universitatilor si a facultatilor.

Deoarece  exista o rata crescuta de someri in randul absolventilor de facultate, atat in Romania, dar si la nivel european, facultatea devine un lucru esential.

Cunoscand destul de bine piata educationala, am observat multe deficiente in acest sens. Aceste deficiente influenteaza in mod negativ si, deseori, iremediabil viitorul tinerilor.

Orientarea scolara in liceele din Romania este una sporadica si precara. Rolul consilierilor educationali este deseori marginalizat, iar profesorii au cunstinte limitate in ceea ce priveste ofertele universitatilor, chiar si a celor din tara, ca sa nu vorbim de cele din strainatate.

In Statele Unite ale Americii , consilierea pentru cariera si piata muncii exista in curricula liceelor.

Viitorii absolventi sunt pregatiti sistematic, in cadrul orelor de consiliere din programa, pentru a se familiariza cu structura pietei muncii si cu cerintele necesare pentru a urma o anumita cariera.

In afara scolii, un rol decisiv in alegerea carierei il reprezinta parintii.

In urma unui raport efectuat in Statele Unite ale Americii  de catre profesorul Coleman, s-a constatat ca factorul cel mai important  in succesul scolar il constituie parintii si background-ul acestora.

Deseori parintii romani sunt insuficient informati si nu stiu cum sa isi indrume copiii in acest sens. Firmele de consultanta educationala din tara noastra fac in mod curent politica universitatilor straine care investesc in promovarea din Romania.

Din pacate, pentru universitatile de mare calibru international, Romania nu este o piata educationala in care sa doreasca sa investeasca, piata ramanand libera pentru universitati care nu pot atrage studenti din propriile lor tari si care nu asigura o rata mare de angajare dupa absolvire.

Astfel ca multi absolventi romani le aleg si, in urma unor cheltuieli ridicate, primesc o diploma care nu ii ajuta in gasirea unui loc de munca.

Unor astfel de conjuncturi le cad victime multi dintre absolventii romani si este trist ca li se intampla celor cu note mari la examenul de bacalaureat.

Din pacate , nu invata nimic din esecul celor  de dinainte si repeta fara discernamant acelasi traseu.

Astfel se intampla anomalia ca la facultati fara nicio perspectiva sa se intre cu medii exagerat de mari.

Dupa absolvire, acesti tineri ingroasa randurile somerilor sau accepta locuri de munca prost platite sub nivelul calificarii, in domenii ce nu au nicio legatura cu studiile lor.

Credem ca modul in care alegem facultatea poate  fi definitoriu in reducerea acestor riscuri.

Angajatorii seriosi se uita in primul rand la prestigiul universitatii absolvite. Absolventii universitatiilor de prestigiu vor avea cele mai mari sanse la angajare. Din aceasta cauza inainte de a alege, consultarea topurilor universitatilor, realizate de institutii si publicatii de incredere sunt absolut obligatorii.

De asemnea, trebuie studiate si top-urile programelor de studii (specializarilor). De regula, studentii aleg intai programul de studii si apoi universitatea.

Recomandabil este sa se porneasca dinspre universitate spre programul de studii. Indiciile si procentele necesita o atenta interpretare si corelare.

Este important sa urmarim gradul de angajare a absolventilor la finalizarea studiilor. Trebuie retinut ca marile companii sunt foarte riguroase in selacatrea viitorilor angajati in functie de prestigiul universitatii absolvite.

In acest sens, Centrofis a ales cu mare atentie colaborarea cu  universitatile in care absolventii de la British  School of Business isi pot continua anul al treilea , pe programe cautate pe piata muncii, care sa deschida noi perspective absolventilor romani  si  care se le asigure o  cariera  sigura si  prospera.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Folosim cookie pentru analiza traficului pe site. Utilizând acest site, acceptați modul în care utilizăm cookie-urile. OK, Accept Informații